marți, 16 decembrie 2008

Povestea "Paradisului pierdut"


În calendarul UNESCO, luna decembrie a anului 2008 stã sub semnul aniversãrii a 400 de ani de la naşterea poetului englez John Milton, faimos pentru poemul epic în versuri albe Paradise Lost (Paradisul Pierdut), care reprezintă una dintre pietrele de temelie ale literaturii engleze.

Nãscut la Londra, pe 9 decembrie 1608, John Milton s-a fãcut remarcat mai întâi, dupã 1640, prin violentele sale pamflete şi mai puţin ca poet. Editeazã primul sãu volum de poezie în 1646, pentru ca pânã la Paradisul Pierdut sã fie prins mai mult de viaţa politicã şi frãmântãrile care zguduiau Anglia. Dupã execuţia regelui Charles I, în 1649, lucreazã pentru Commonwealth, ca secretar de stat, iar pentru urmãtorul deceniu va fi principalul propagandist al regimului condus de Oliver Cromwell. Ceea ce nu avea sã îi aducã nimic bun odatã cu Restauraţia. 


Milton a scris cele zece volume ale Paradisului Pierdut între 1658 - 1663, un pariu pus cu sine şi un proiect mai vechi, datând din 1640, dar nici chiar poetul nu putea bãnui cã lucreazã la unele dintre cele mai mari poeme din toate timpurile, care vor schimba radical literatura englezã. Din pãcate pentru Milton, pânã în 1652 îşi pierde complet vederea, cel mai probabil din cauza glaucomului şi este nevoit sã dicteze o mare parte din poem, o adevãratã performanţã ţinând cont de subiect şi dificultatea limbajului. Este ajutat când şi când de prieteni şi familie, lipsit de bani pentru a angaja permanent pe cineva, lucreazã mai ales noaptea sau dimineaţa devreme, singur, repetându-şi şi cizelându-şi neîncetat versurile pânã când le poate dicta cuiva. Modifica în permanenţã ceea ce "scrisese", aşa cã într-o zi bunã ajungea sã definitiveze abia 15 - 20 de versuri, dacã şi rãbdarea celui ce juca rolul de secretar rezista. Singurul manuscris pãstrat este un astfel de manuscris dictat, pregãtit sub supravegherea lui Milton pentru tiparul primei ediţii, având cel puţin cinci serii de corecturi. Din fericire, deşi de regulã astfel de manuscrise erau aruncate, acesta a fost pãstrat. 
Milton a vândut manuscrisul şi dreptul de publicare editorului Samuel Simmons pentru…cinci lire sterline. Contractul a fost semnat în aprilie 1667, iar cartea a apãrut în noiembrie, acelaşi an, întârzierea datorându-se crizei de hârtie şi incendiului care devastase Londra în 1666. Aceastã primã ediţie a apãrut în aproximativ 1300 de exemplare, fiecare volum costând trei şilingi - un preţ destul de ridicat - dar întregul tiraj s-a vândut în urmãtoarele 18 luni.
                        (Ilustraţie de William Blake pentru Paradisul pierdut)

“Pe tron înalt, regal, ce de departe
Întrecea în bogăţie Ormuzul, Indul,
Ori minunatul Orient, cu ţările în care
Plouă peste barbarii regi, cu perle şi cu aur,
Stătea Satan, cel înălţat prin merit
La rangul său malefic; şi, din disperare
Mai sus decât a sa speranţă ridicat, el năzuieşte
Cu mult mai sus, fără odihnă să se războiască
Cu Cerul; învăţ din neizbândă netrăgând.”

(High on a throne of royal state, which far
Outshone the wealth or Ormus and of Ind,
Or where the gorgeous East with richest hand
Showers on her kings barbaric pearl and gold,
Satan exalted sat, by merit raised
To that bad eminence; and, from despair
Thus high uplifted beyond hope, aspires
Beyond thus high, insatiate to pursue
Vain war with Heaven; and, by success untaught,
His proud imaginations thus displayed.)
(John Milton, Paradise Lost, Book II)

                                        Liţã Claudia, clasa a X-a B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu