miercuri, 3 decembrie 2008

ATHANOR - scurt istoric

În octombrie 1998, la iniţiativa doamnei profesoare de limba şi literatura românã Lidia Cristea şi cu sprijinul conducerii de atunci a şcolii, a apãrut Athanor, revistã a elevilor din Grupul Şcolar Industrial Utilaj Chimic Gãeşti. Peisajul revistelor şcolare era unul sãrac la acea vreme, astfel cã ideea a fost primitã cu entuziasm, atât de profesori, cât şi de elevii liceului. Trecând peste dificultãţile oricãrui început de drum, Athanor a reuşit sã se impunã rapid, atât la nivel local, cât şi judeţean. Numele sãu, care a nedumerit la început, a devenit cunoscut şi apreciat, astfel cã, dupã numai trei apariţii, obţinea deja locul I la etapa judeţeanã a concursului revistelor şcolare şi era citat în Dicţionarul scriitorilor dâmboviţeni.
De ce Athanor? Întrebare pe care şi-au pus-o mulţi cititori de-a lungul timpului...
«Athanor!
Ştiţi, athanorul, conform dicţionarului mitologic, era cuptorul alchimiştilor. În athanor încercau ei sã transforme în aur, celelalte metale. [...] Rolul şcolii nu este altul decât acela de a pune în luminã, prin procedee adesea alchimice, grãuntele acela de aur care sãlãşluieşte în fiecare om...
De ce ATHANOR?
Pentru cã revista noastrã va încerca sã extragã acel nobil metal care zace ascuns în adâncul sufletelor şi al minţilor colegilor noştri şi pe care-l putem numi creativitate, dragoste de frumos, hãrnicie, umor, frumuseţe moralã şi fizicã, cinste, curaj, altruism... Şi atâtea altele...»
(Athanor, nr. 1, octombrie, 1998).
Au trecut deja zece ani de atunci. Premiile obţinute la concursuri s-au înmulţit. Colectivele de redacţie şi profesorii coordonatori s-au schimbat… ca şi editurile la care – cu mari eforturi, financiare şi nu numai – a fost publicatã revista în tot acest timp. În aşteptarea acelor sponsori care sã faciliteze editarea revistei (sponsori ce n-au apãrut nici pânã în ziua de azi, cu o singurã excepţie), profesorii coordonatori s-au vãzut nevoiţi sã apeleze la cunoştinţe şi prieteni, directori de edituri.
Astfel, primele cinci numere din Athanor (colectivul de redacţie fiind îndrumat atunci de doamna profesoarã Lidia Cristea) au fost publicate la Editura Bibliotheca din Târgovişte. Începând din decembrie 2000, profesorii coordonatori Gabriela Bãdoiu şi Georgeta Stan au apelat la editura Pandora M din Târgovişte, unde, prin amabilitatea domnului Ion Mãrculescu, au fost editate urmãtoarele şase numere. A urmat Editura Carminis din Piteşti (numãrul dublu 12-13) şi editura CCD Dâmboviţa (ultimul numãr, în 2006).
Revista şi-a întrerupt de atunci activitatea, pentru cã dificultãţile financiare au fost mai puternice decât dorinţa noastrã de a menţine viu ceea ce în timp devenise un brand al şcolii – Athanorul. Activitatea publicisticã a elevilor liceului a continuat însã, deorece între timp au apãrut douã reviste de specialitate – Foton (fizicã) şi Symbol (matematicã). Şi se pare se aflã în pregãtire o a treia...
Faptul acesta nu poate decât sã ne bucure şi sã ne încurajeze sã continuãm proiectul lansat în urmã cu zece ani – revista care sã reflecte activitatea şi preocupãrile elevilor noştri, revistã scrisã de elevi pentru elevi.
Încercãm un alt format deocamdatã, o revistã publicatã în spaţiul virtual, însã nu abandonãm ideea ca materialele apãrute aici sã fie reunite într-un numãr aniversar, editat de specialişti în domeniu şi tipãrit în cât mai multe exemplare. Şi poate de data aceasta vor apãrea şi sponsorii! (Speranţa moare ultima...)



Un comentariu: