duminică, 27 septembrie 2009

26 Septembrie - Ziua Europeană a Limbilor Străine

      Pe 26 septembrie, Europa celebreazã diversitatea sa lingvistică. Organizată în fiecare an începând cu 2001 de către Consiliul Europei, Ziua Europeană a Limbilor Străine promovează învăţarea acestora de către toate categoriile de vârstă şi evidenţiază importanţa diversităţii lingvistice.  

 

       Într-o Europă care va rămâne întotdeauna multilingvă, învăţarea limbilor străine deschide numeroase oportunităţi către o carieră mai bună, şansa de a locui, lucra sau studia în altă ţară sau pur şi simplu de a călători. Limba vorbită devine parte integrantă a identităţii şi bagajului cultural al unei persoane. Învăţarea limbilor străine contribuie la înţelegerea altor popoare şi culturi, este o modalitate de a combate xenofobia, rasismul şi intoleranţa, celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul, învăţarea limbilor străine pe durata vieţii!  

    Ziua Europeană a Limbilor vizează atragerea atenţiei publicului asupra importanţei învăţării limbilor străine, sensibilizează, de asemenea, cu privire la existenţa şi valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa şi încurajează învăţarea limbilor pe durata vieţii. 
     Uniunea Europeană susţine un număr de acţiuni şi programe în favoarea învăţării şi predării limbilor străine. De exemplu, prin programele Socrates şi Leonardo da Vinci, Comisia Europeană investeşte peste 30 de milioane euro pe an, în proiecte practice ce stimulează entuziasmul studenţilor de limbi străine şi al profesorilor lor. Acestea includ schimburi şcolare, asistenţă pentru învăţarea de limbi străine, cursuri de pregătire pentru profesori şi iniţiative care să promoveze vizibilitatea programelor. Se investeşte de asemenea masiv în programe de mobilitate cum ar fi Erasmus, Tineret (Youth) şi acţiunile de înfrăţire între oraşe. Comisia Europeană priveşte mobilitatea drept un factor cheie în motivarea oamenilor pentru a învăţa despre vecinii lor, precum şi limbile acestora. 

      Pentru a marca importanţa acestei zile, am organizat în liceul nostru un  program ce a cuprins:
1. Prezentare de referate realizate pe această temă:


2. Recitări în franceză şi engleză:



3. Prezentări în Power Point, atât în franceză cât şi în engleză, despre importanţa învăţării limbilor străine:



4. Un fragment din piesa de teatru a lui Eugène Ionesco -Lecţia 


               (Cornelia Pãduraru şi Adriana Balinţ, clasa a XII-a A)


   
          (Iulia Marinescu şi Cornelia Pãduraru, clasa a XII-a A) 
 
 

  Organizator: profesor Ilona Chiţã